Аудио пътеводител ще води туристите в Стария град
Пускаме шоколадови бонбони с перлите на архитектурно-историческия резерват, казва новият директор на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев
09:55, 12.02.2018650 пъти

Интервю на Мария Луцова

Преди месец Йордан Илиев застана начело на едно от най-важните институции – ОИ „Старинен Пловдив“. Освен със стопанисването на най-ценните къщи в Стария град, Римския стадион и Античния театър и със значителна част от културната програма на града, институтът вече ще занимава и с туризма, след като в него се вля общинското предприятие „Туризъм“. За бъдещите проекти Plovdiv Time разговаря с новия директор на „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.  

- Г-н Илиев, началото за вас в „Старинен Пловдив” бе съпътствано с напрежение след отстраняването на Виделина Гандева. Успяхте ли да го овладеете?

- Напрежение няма.  Имаме 68 човека персонал – един е съкратен, един човек го е последвал. Става сливане на две предприятия и в една структура работят хора, които не се познават.  Всяка от тези структури си има своя ръководител.  Ситуацията е като да се обединят славяни и прабългари.  Как ще стане така, че да има един народ български при положение, че всеки си има свой народ, правила, религия? И как ще превърнете царя, водил едните, в стражар? Как да съградим нещо ново с нещо старо? Моята цел е да сплотя двата колектива и те да работят заедно.

- Каква е ситуацията с обектите в  Стария град?

- Обходихме целия резерват. В момента в Стария град се подменя калдъръмът пред къща Клианти и ръкавът към Античния театър. Ще бъдат лакирани дюшеметата и подменени пътеките на най-посещаваните къщи. Има проект за направата на вентилация в къщата-музей „Златю Бояджиев”, но няма желаещи да го реализират. 

- Какво се случва с новата система за електронна продажба на билети?

- Направихме 72-часови тестове и изпитателният срок приключи. От тази седмица вече се продават билети с новата електронна система. Нововъведението е важно, защото таксуването до този момент ставаше с късане на билетче от служител на обектите в Стария град. Представете си – идва група от 50 човека. Уредникът и екскурзоводът – а те обикновено са точно двама души, започват да късат един по един тези 50 билета. Раздават на всеки. Губи се времето и на посетителите.

Това вече е в миналото, защото е морално остаряло. Сега туристите, разхождайки се в центъра, могат да влязат в Информационния център на Римския стадион и да си закупят електронни билети. Тази услуга ще се предлага и в Информационния център до Пощата.

Той сега ще бъде премахнат заради разкопките и ремонта на площад Централен, но после ще бъде върнат отново.  Няма да е такава временна метална конструкция, а ще бъде изграден в съзвучие с останалите сгради наоколо.

Тази електронна система дава възможност от всеки един инфо център да се закупят билети и те могат да бъдат различни типове. Ще има и много по-добра отчетност на билетите.

- Обмисляте ли по-гъвкава политика по отношение на обектите, които туристите могат да видят?

- И в момента предлагаме комбинирани билети, но те са от различен тип – посещаваш четири къщи, плащаш вход за три, например. В момента се опитваме да въведем комбинирани билети от типа - посещение на къщите с преживяване. Да речем – след посещението на дадена къща, туристите да видят типична дестилационна за алкохол, да опитат напитка, да си измият ръцете с розова вода,  да си омесят хляб или да седнат зад грънчарското колело в работилниците на уличката на занаятите.

Обмисляме вариант дори туристите да имат възможността да си заквасят кисело мляко, но там самият процес изисква предварителна заявка. Водим разговори и с Ретро фотото в Стария град. Така, от една страна посетителите ще се запознаят с възрожденските къщи на Пловдив, а от друга – ще се потопят в атмосферата на града.

- Колко ще струват тези допълнителни екстри на гостите на Пловдив?

- Цената за входа на къщите си остава същата. В комбинираните билети ще бъде включена и цената на услугата на всеки майстор, чиято работилница посещават туристите. Ние, влизайки в договорни отношения с майсторите, ще получаваме по десет процента от всеки продаден билет за посещение при тях.  Това е комисионерска дейност.

- Това ли бе причината да се борите за това  „Старинен Пловдив” да получи лиценз за  турагент?

- Да, ние очакваме лиценза за турагент. Ще можем да предлагаме този вид услуги, но няма да бъдем туроператори. Те носят доста повече отговорности.  „Старинен Пловдив” няма да влезе в сферата на настаняването, изхранването. Туроператорите предлагат целия този пакет.

Ние наричаме хората, които идват в Стария град, посетители. Те не са туристи в пълния смисъл на думата. Статистиките сочат, че немалка част от тях кацат в София, настаняват ги там и после ги водят на еднодневни турове – един ден в Стария град плюс Бачковския манастир, в Стария град плюс Розовата долина.

Целта е туроператорите да върнат туристите в София и там те да реализират цял храноден. Ние имаме друга цел - да привличаме посетители. Надяваме се да навържем и всички останали атракции. Да не мислим частично, а Старият град да бъде част от многото възможности на посетителите в Пловдив.

- Този лиценз за турагент явно няма да допринесе да се увеличи броят на туристите, които отсядат в града, а не просто го посещават за няколко часа...

- Не е точно така, защото когато посетителят влезе в туристическия център, той ще получи информация и за нощувките, и за възможностите да посети културни обекти, и за събитията в града.  Просто няма да имаме ангажимент по настаняване и изхранване на туристите.  Ще им предложим възможности да се забавляват.

Би било хубаво да си закупят и някой сувенир – магнитчета, карти и други такива. Сега предстои да правим нови сувенири. Ще има и по-различни. Не ми се ще да издавам детайли. Стандартните неща като тениски, карти, магнити ще ги има.  Но не би ли било интересно за туристите да могат да си отнесат от Пловдив за спомен например бутикови бонбони с различните къщи върху тях?

- Това едно от нововъведенията ли ще бъде?

- Това беше пример. Ще ви кажа нещо по-конкретно. От две седмици сме се заели да работим по една много хубава идея. До началото на сезона се надяваме да я реализираме. В напреднали преговори сме с една фирма, която до този момент е работила в Несебър и Созопол, а от тази година и в София.

Тя предлага аудиогидове за индивидуалните посетители. Например влиза двойка туристи. Те не искат екскурзовод, но могат да си вземат такива гидове. Устройството се наема за 24 часа. Прилича на джиесем.

С негова помощ туристите могат сами да обикалят Стария град, да научат всички любопитни подробности за къщите и сами да изберат кога да си починат, да пият кафе, да забавят темпото. Има варианти на доста езици. Фирмата ще има ангажимент по опазването на устройствата. Тя ще си взима депозити при ползването им.

- Каква ще е печалбата, която общинският институт ще получава от тази услуга?

- Първо ще взимаме комисиона от всяка тяхна дейност. Ще им помогнем за материала, за да е фактологично прецизиран. Ще искаме в тяхната цена да има заложен и поне един билет за наш обект. Това ще ни гарантира влизане и в някоя от къщите или в Малката Базилика, например.

- Ще има ли възможност за закупуване на онлайн билети?

- Сега започваме и тази процедура. Системата още не е пусната, защото първо трябваше да стартираме електронните каси. Вече ползваме не няколко сайта, а официално всички препратки са свързани с VisitPlovdiv. Идеята е там – виждайки какво могат да посетят, туристите да могат да си закупят билет онлайн.

От седмица насам екипът ни работи по актуализацията на информацията в Google Maps. За всички обекти на „Старинен Пловдив”, които доскоро само бяха отбелязани на картата, има пълна информация – име на обекта, адрес, отдолу има линк, който препраща към сайта ни. Там ще бъде закачена и опция за закупуване на билети.

Comments from FACEBOOK