50 нюанса ютии
Пловдивският художник Димитър Добрев колекционира старовремските чугунени уреди за гладене на нашите баби
19:43, 11.01.2018600 пъти

от Мария Луцова

Петдесет ютии от 30-те години на 20 век до наши дни крие колекцията на пловдивския художник Димитър Добрев. Страстта му към събирането на чугунените уреди за гладене на нашите баби пламнала преди 45 години в Смолян. Живописецът работел във местното фотографско предприятие и при една разходка, върху дувара на изоставена къща, видял старинна ютия.

Взех я, почистих я и останах възхитен от красотата й, разказва Димитър Добрев. През следващите години малко по малко увеличавал колекцията си главно благодарение на приятели. Научили за хобито му, те носели и подарявали нови и нови ютии.

Имам дарове и от колегата ми Станимир Видев, и от актьорите Николай Атанасов-Шуши и Любомир Гешев, от други  приятели. Всяка от ютиите има свой характер, своя тайна, разказва Добрев.

По думите на художника уникалността им се крие в закопчалката. С нея се отключва и заключва горната част, от която в ютията нашите баби поставяли нагорещените въглени. После я размахвали наляво и надясно, за да се разпали жарта и да нагрее повърхността.

Та точно тези заключалки са най-интересното и различното в ютиите. Едните са глави на хора, други -  животни, трети - топчета, обяснява колекционерът. Голяма част от ютиите си пловдивският художник е подредил на видно място, за да могат приятели и гости да се наслаждават на красотата им. Споделя, че не изискват специална грижа, а по-скоро почистване от праха. Нещо повече – определя като грешка стремежа на някои хора да отстранят ръждата по повърхността, защото тя е като патина и пази ютията.

В богатата си колекция Димитър Добрев пази и съкровища, закупени от най-големия антикварен панаир в Брюксел – във Ватерлоо. Дъщеря му, която работи и живее в столицата на Белгия, го завела там, за да разгледа, и пловдивчанинът не устоял. Закупил си две ютии – едната от които с коминче за парата. Надлежно ги опаковал в транспортно фолио и тиксо и ги подготвил за полета  към България.  На летището в София обаче открил, че катинарчето, с което заключва куфара си, е разбито.

Учудих се за какво им се е наложило да подлагат багажа ми на такава щателна проверка и после се сетих, че пакетите с двете ютии досущ са им приличали като пратки с наркотици. Какво ли е било изумлението им при вида на старите чугунени ютии, смее се Димитър Добрев.

За страстта си да колекционира, художникът разкрива, че е като живота – днес е интересен с едно, утре – с друго. Затова в дома си Добрев пази богати сбирки от марки и монети, както и стотици колички и малки прототипи на самолети и влакчета. Слабост на пловдивския живописец обаче си остават ютиите.

Всичко в тях е изваяно. Погледнете дръжките им – като едни малки пластики са, казва маестрото. Той не знае дали колекцията му може да конкурира  тази на Етнографския музей, но е категоричен, че е събирана с любов и страст и му носи много радост. А за приятелите, които идват в дома му, пълен с множество картини, са атракция и никога не я подминават без да попитат.

Коментари от FACEBOOK