Арменците честват Яворов в Чирпан и Пловдив
Новата книга с преводи на поета на 13 езика ще бъде представена под тепетата на 15 януари
12:38, 10.01.20181086 пъти

Арменците в България ще се включат активно в честванията на по случай 140-та годишнина от рождението на големия български поет Пейо Яворов в Чирпан и Пловдив, които започват на 13 януари. „Същият ден  в 17 часа в дома музей Яворов, за 50 пореден път ще дадем началото на зимните Яворови дни в родния му град Чирпан. За нас, арменците, е чест да продължаваме да пазим огъня Яворовия дух”, заявяват арменските дружества.

Огънят в къщата-музей ще запали Едуард Милитосян - председател на Съюза на арменските писатели. Факелът ще бъде бъде пренесен през Чирпан до паметника на поета от арменските скаути от град Пловдив .

Празнествата ще бъдат почетени от президентството на България и Армен Сарксян - извънреден и пълномощен посланик на Армения в България, и почетния консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян, който е и член на управителния съвет на фондация „Яворов” .

Програмата на тържествата е многообразна и много наситена . Пред паметника на поета ще бъде обявена и Националната литературна награда "Яворов", която се връчва на 5 години. Името на победителя ще бъде определено от жури с председател проф. Пламен Дойнов.

Основен акцент в програмата на Яворовите дни е представянето на многоезичната поетична книга „Аз не живея, аз горя”. Стиховете на Яворов са преведени на 13 езика - 11 славянски, арменски и киргизки. Преводите са дело на 25 преводача от 14 страни. Издател е Фондация „Яворов" и Славянската академия.

В книгата "Аз не живея, аз горя" са представени изследователски анализи на Катя Зографова и проф. Димитър Михайлов и есета на Тодор Иванов и Елка Няголова. Книгата днес излезе от печатницата и пловдивчани ще могат да се срещнат с преводачите на на 15 януари в 13 часа в читалище „Възраждане”. Гости ще бъдат създателите на сборника - Елка Няголова, акад.Ристо Василевски, Людмила Скитенко, Алекси Врубел, Едвард Милитосян, Ануш Варданян, Валерий Пощаров.

Публикуваме фрагмент от текста на Катя Зографова в книгата „Аз не живея, аз горя!":

„Поетът с тъмните прогарящи очи, с черната орис на самоубиец… Харамията, застанал редом до великия Гоце Делчев в борбата за освобождение на поробените братя в Македония; Поетът, създал най-съвършените шедьоври в националната ни поезия; „на смърт ранената” душа, устрелила всинца ни с лирическите откровения за съдбовните, гибелни любови Мина и Лора...

Яворов е моят пръв личен литературен култ, духовното озарение на детството ми, когато сестра на майка ми бе уредник на музея в родното градче на гениалния поет. Незабвенни са бавните ни разходки с приведения доземи, но висок в словото си поет Димитър Данаилов, неин колега и една от градските легенди на Чирпан.

В южната есен той рецитираше „Лист отбрулен...” и паркът с Яворовия паметник ми изглеждаше огромен, непроходим, тайнствено-романтичен... Когато след години отидох отново в Чирпан, видях с „възрастните” си очи една обикновена градска градинка, която можеш да пребродиш за няколко минути...”

Коментари от FACEBOOK