Сдружение "Хайдути" правят революция в киното
Майсторите на исторически възстановки снимат исторически екшън за кърджалийските времена със собствени средства
15:00, 02.01.20187214 пъти

Фотографии: B&D Bitolski

от Мария Луцова и Руслан Йорданов

„Искаме да покажем българските хайдути и харамии като герои на своето време и да вдъхновим  младото поколение да се гордее с тях и да ги почита, както сега подражава на Супермен и Батман”, казва Танас Гавраилов от сдружение „Хайдути”. Сдружението за исторически възстановки със седалище в Пловдив се е захванало с колосална задача – да заснеме исторически екшън по епоса на Вера Мутафчиева „Смутни времена”.

„Периодът от края на 18 до средата на 19 век, когато силно се развива хайдутството, съвпада с най-размирните времена по нашите земи. Българският народ е бил подложен на голямо тегло – от страна на редовната войска, от аяни и бейове. Тогава се заражда и кърджалийското движение. Кърджалиите и далиите са разбойнически банди, които са насилвали и гнетяли народа”, разказва Иван Тонев - знаменосец на „Хайдути” и майстор терзия, който шие старинни носии по технология отпреди два века.

Кърджалийското време идва след  неуспешните военни походи на Османската империя. На войниците не им плащат и почват бунтове. Някои от еничарите се отделят и създават кърджалийските банди. В тези банди били не само мюсюлмани, но също и българи, албанци, сърби, гърци и всякакви - те са били като пиратите, само че по суша, обяснява Танас.

Сдружението, в което членуват над 40 души от цялата страна, иска да пресъздаде епохата по автентичен начин до най-малките подробности в облеклото и оръжието. Не искаме да прекаляваме с националистически идеи и да настройваме хората едни срещу други, а да реконструираме събитията буквално”, категорични са хайдутите.

Ентусиастите вече са проучили маса документи и исторически изследвания. По сценария те се консултират и с дъщерята на Вера Мутафчиева - Рада.

От бушуващия въртоп на кърджалийските времена се е родил българския дух и са посяти семената на  българското Възраждане – тогава започва възходът и осъзнаването ни като нация за книжнина и наука, категорични са те.

Знаменосецът намира навлизането в киноиндустрията за естествен процес – досега сдружението е участвало в редица възстановки в цялата страна и всяка година организира собствен събор в Хисаря. „Хайдути” имаха и мощно присъствие във филма „Воевода” на Зорница София. Именно по време на снимките му в тях припламва артистичната искра.

Трейлърът на „Смутни времена” е заснет за три дни в Средна гора. В снимките са участвали над 90 души. Всички са се събрали на доброволни начала, със собствени носии и оръжие. Сдружение са убедени, че могат да направят филма без никакво чуждо финансиране и да предизвикат революция в киното.

„Въпреки, че те не са професионални актьори, се справиха отлично. Направихме по три-четири дубъла на сцена и нещата се получиха”, обнадежден е операторът Пейо Иванов. Сценарият на „Смутни времена” тепърва ще се изпипва, но хайдутите планират да завършат лентата до края на 2018 г. Освен късометражния исторически екшън, който ще бъде с продължителност от 45 минути, те смятат да направят и образователен филм.

Видеото ще им помага при откритите уроци по родолюбие, които сдружението изнася в различни училища. Стратегическите им творчески планове включват и създаването на филм за Индже воевода.

В приключението участват и няколко утвърдени каскадьори. Каскади, изстрели и пиротехника – хайдутите сами си правят всичко необходимо, за да се получи корав и суров филм. „Мислех, че съм разумен човек, но когато застанах срещу 20 дула на пушки, си дадох сметка колко шантаво е всичко”, смее се операторът.

Сдружението гледа с едно око и към Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Те се надяват общината да им отпусне стаи в някоя от възрожденските къщи в Стария град, където да устроят Музей на хайдушкото движение.

„Хайдути” разполагат с десетки автентични носии и оръжия – най-старата пушка в дружината е от 1650 г. „През 2019 г. дори само двама от нас да обикалят из Стария Пловдив с носии и оръжия, ще бъдем по-голяма атракция за чужденците от всички останали”, надъхват се модерните харамии.

 

Коментари от FACEBOOK