Тайният живот на ансамбъл „Тракия” (Фотогалерия)
Виртуозните танцьори запознават с магията на българския фолклор пловдивските първолаци
15:13, 14.12.20176149 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

от Мария Луцова

Завиждали ли сте благородно на артистите от ансамбъл „Тракия”, че танцуват така хубаво, че пеят виртуозно, че разнасят славата на българския фолклор по цял свят, че споделят с публиката си най-хубавите и радостни моменти – празниците и веселието?

Всъщност имате още една причина за благородна завист – танцьорите от пловдивския ансамбъл водят таен живот, непознат на широката публика.

Той е скрит зад дебелите стени на сградата, в която репетират в Кючук Париж, но е много, ама много шумен и още толкова интензивен. Не, това не е подготовката за спектаклите, както би си помислил всеки, а една от мисиите на пловдивския състав – да запали по фолклора пловдивските деца.

Денят е четвъртък, след учебните часове. До оградата на основно училище „Душо Хаджидеков” спират автобуси.  В стройни редици първолаците заемат местата си и тръгват към тайното място на срещата – репетиционната на ансамбъла. Пътуването е вълнуващо приключение, а още по-интересно е в залата.

Децата се настаняват на столовете и пред тях се развихря истинската магия. Сменят се ритми, костюми, редуват се танци и песни. В продължение на час и половина пред малките гости се разгръща цялото разнообразие на българския фолклор, разкриват им се тайните на инструментите в оркестъра. Финалът е повече от логичен – малки и големи се хващат на голямо хоро.

Такъв е ритъмът ни. Когато нямаме концерти, организираме такива събития. Те са най-сигурният  начин да стигнем до сърцата на децата, разказват от ансамбъла. Надяват се, че и тази тяхна мисия ще бъде успешна, а днешните малки зрители ще се превърнат в утрешните големи танцьори и музиканти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари от FACEBOOK