Летящи бижута даряват радост на пловдивчани (Фотогалерия)
Пеперудите обичат да кацат върху бременни жени и да си играят на гоненица в Природонаучния музей
18:49, 10.12.20173632 пъти

от Мария Луцова и Руслан Йорданов

„Интересното е, че пеперудите обичат да кацат върху бременни жени. Наскоро една дама дори изнесе една пеперуда без да я забележи, тъй като беше кацнала върху големия й корем. Гонихме я да я върнем“, разказва Цветелина Петрова, уредник в Природонаучния музей в Пловдив.

Вече три месеца тя и нейния колега Александър Петров се грижат за най-новата атракция – зала „Тропик“, в която хвърчат стотици пеперуди. Уникалният пеперударник привлича хиляди пловдивчани и гости на града в Природонаучния музей.  

„Отношението ми към пеперудите се промени - вече им давам имена на някои. Въпреки че живеят толкова кратко, започнах да се привързвам към тях“, усмихва се Цветелина. Тя смята пърхащите твари за „летящи бижута, които даряват радост на хората. На мен и на колегата даряват най-много, защото сме тук по цял ден“, допълва дипломираната биоложка от Пловдивския университет.  

„Пеперудите са много основна част от живота ми - грижа се тях, показвам ги на хората. Изучавайки ги, си изкарвам хляба“, отбелязва Александър. Той  е родом от Северозападна България, притежава бакалавърска степен по български език и история. Съдбата го е водила от Монтана през Бургас, та до Пловдив.

Младежът е работил като журналист и водещ на мероприятия, за да открие истинското си призвание при пеперудите. Към тях го води дългогодишен интерес. Бил е доброволец в природозащитни дружества и има солиден опит с работа на терен. Останалото са разговори със специалисти, четене на книги и лично общуване с пеперудите.

В зала „Тропик“ винаги е топло и много влажно. Модерната климатична инсталация се грижи да поддържа атмосферни условия, близки до тези на джунглата.  

На клоните около нас висят 250 какавиди от 10 вида. „Тези се излюпиха сутринта и са на няколко часа. Приличащите на люти чушлета са синьо морфо, а тук виждаме азиатската лястовича опашка“, сочи с ръка Александър.

Поначало пеперудите са доста едри, а какавидите им са дребнички. Те се побират вътре в тях, защото стоят със смачкани крила. Щом излязат крилата им са смачкани и постепенно се разпъват, като в тях се влива кръв по вените. След това крилата висят, за да изсъхнат - това състояние наричаме „на простора“, обяснява уредникът.

След като поизсъхнат малките пеперуди правят първия си пробен полет от няколко сантиметра, и след това лека полека се научават да летят за няколко часа. Пърхащите красавици се хранят със сок от плодовете - изсмукват го с хоботчетата се. Затова Александър и Цветелина винаги им осигуряват нарязани портокали, банани и други цитрусови плодове.

Пеперудите пристигат в Природонаучния музей във вид на какавиди. „Закачаме ги една по една на клоните, което е много пипкава работа. 250 какавиди се поставят внимателно с игла. По това време те са нещо средно между пеперуда и гъсеница. Не ни помагат, много мърдат“, казва Александър.

Един от привлекателните видове е  пеперудата сова - нарича се така заради окото в долния край на крилото . „Тя е много дружелюбна и непрекъснато каца по хората. Налага се да я махаме от дрехите им, за да не си тръгнат с нея. Децата мислят, че окото е истинско и му махат. А окото всъщност е защитата на пеперудата – то плаши хищници, които иначе биха я изяли“, посочва уредникът.

Най-харесваните пеперуди са бялото и синьото морфо заради ярките цветове. Хората се радват и на сухото листо заради идеалната му мимикрия на растение. В джунглата живеят и нощни пеперуди с 20-сантиментрови крила.

„Не сме ги виждали да летят, те са активни нощем. Живеят между пет и десет дни. Нощните пеперуди няма с какво да се хранят - нямат уста, нямат хобот, нямат храносмилателна система. Живеят от това, което е изяла гъсеницата в предишното им превъплъщение. Това количество храна не е малко, тъй като гъсеницата яде четири месеца без да спира“, разказва той.

Тези насекоми минават през четири стадия - яйце, гъсеница или ларва, какавида и накрая имаго – красивата възрастна пеперуда, на която се възхищаваме.  Затова е справедливо да се каже, че животът им е по-дълъг - между три месеца и половин година с всички фази.

Срещат се и такива, които  живеят до две години. Най-популярните видове - синьото морфо, живеят под формата на имаго около месец. Лястовичите опашки - две седмици. Сухото листо изкарва около месец.

Той намира животът на пеперудите за пълноценен и охолен при идеални условия. Само някои дечица се опитват да ги ловят. Пеперудите в зала „Тропик“ имат живот имат храна и не ги преследват хищници.  Някои от пеперудите са доста игриви – ухажват се по двойки пред очите на посетителите. Синьото морфо пък си правят нещо като гоненица -  събират се десетина и се гонят и летят през цялата зала. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments from FACEBOOK