Уникална снимка показва Сахат тепе в края на XIX век
Часовниковата кула е в най-стария познат от фотографиите вид, между Дановия хълм и Бунарджика е имало турско гробище
20:22, 09.12.20172241 пъти

Фотография: Ретро Пловдивъ

Една от най-старите фотографии на Дановия хълм (Сахат тепе), заснета от Бунарджика, ни дава интересни сведения за епохата. В края на ХIХ век почти цялото място между двата хълма е било заето от турски гробища.

Часовниковата кула, която е построена през XVI, е в най-стария ни познат вид, след това тя претърпява още четири основни реконструкции, за да добие настоящия си архитектурен облик.

По това време все още съседният хълм, върху когото днес е кацнала телевизионната кула, е имал отделно название – Топлар тепе. Там е имало топ, вързан на верига за скалата. На пост до оръдието е стоял страж, който следял за пожари в града и известявал населението с топовен изстрел (а по-късно с камбанен звън), че някъде са лумнали пламъци. Оттам се произвеждали салюти и при големи градски празници. До него е бил разположен барутният погреб. Върху двата хълма няма нито едно дърво, много по-късно пловдивчани ще ги залесят.

Двамата мъже с кучето стоят приблизително на мястото, където днес се пресичат булевард „Руски“ и улица „Божидар Здравков“. По-късно изниква цял квартал, където са разположени също Пловдивската пожарна и училище „Алеко Константинов“.

 

 

Коментари от FACEBOOK