Строеж в Пловдив стои блокиран половин година след скандал с археология
Съдът ще се произнесе за проекта за дупката до Понеделник пазара. Глоба очаква и инвеститора на ул. „Осъм“ 11
19:47, 07.12.20171024 пъти

от Руслан Йорданов

Половин година след скандала с унищожените археологически находки на „Брезовско шосе” в Пловдив строежът остава замразен заради съдебни дела, научи Plovdiv Time. В средата на юни археологът Росица Миткова от Археологическия музей алармира, че се ликвидират ценни артефакти от праисторическата могила Яса тепе – 1 при строителни работи в квартал „Филипово”.

Преди да се намесят контролните органи обаче строителите бяха успели да изкопаят огромен изкоп и да излеят бетонна плоча. По този начин бяха ликвидирани културни пластове от най- ранната история на Пловдив, сред тях пещ или жилище от 4-то хилядолетие преди Христа. Строителните работи бяха спрени, а комисия от Инспектората на културното министерство направи извънредна проверка на обекта.

Министерството е предписало на строителната фирма „Опал Зи” ООД да бъде направено частично археологическо проучване в западната част на изкопа. „Ставаше дума за 10-15 дни работа на археологическия екип. Инвеститорът беше изгребал една част, но се виждаше едно съоръжение, което трябва да разкрием,проучим, заснемем и да се махнем, за да продължи строежът.

Собственикът обаче заяви, че няма да изпълни решението на министерството и сега се съди с държавата, но едва ли резултатът ще бъде в негова полза”, коментира директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

Съдът ще разреши и казуса с отхвърления от Националния институт за недвижимо културно наследство проект за терена до Понеделник пазара, който е собственост на бизнесмена Димитър Георгиев.  Отказът е от лятото.

В момента нашите инспектори изготвят документацията и за случая с изринатата археология на ул. „Осъм” 11, за да бъде наложен акт на инвеститора и да бъдат сезирани компетентните органи.  Ясно е, че ще бъде глобен, обяви заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 

Коментари от FACEBOOK