Мартеницата влезе в ЮНЕСКО
Българското червено-бяло украшение бе вписано в Списъка на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството
15:02, 06.12.20171634 пъти

Мартеницата бе вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО за елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Решението бе взето на заседанието на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което се провежда в Република Корея. Черно-бялата обредна украса бе номинирана съвметно от от България, Румъния, Македония и Молдова, съобщи Министерството на културата.

Мартеницата е украшение от усукани червени и бели конци, която се слага на 1 март – Баба Марта, за здраве и плодородие. Обичаят е характерен за Балканския полуостров. Според поверието цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят на дърво или под камък. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“.

 

Коментари от FACEBOOK