Недялко Славов: Жорж Трак вдъхна живот на Археологическия подлез
Той превърна културен център „Тракарт” в сцена на български и световни духовни светила
19:00, 07.12.20171492 пъти

Културната общественост на Пловдив се обедини около каузата за запазването на културен център „Тракарт”, след като стана ясно, че концесията  на артистичното пространство в подлез „Археологически” няма да бъде удължена. Причината – кандидатурата на Пловдив с античните моайки за вписване в листата за паметници на културата със световно значение на ЮНЕСКО. Кметът Иван Тотев обяви, че зоната, в която се намира античният дом „Ейрене” не може да е в частни ръце. Това накара стотици пловдивчани да се подпишат и да се включат в инициативата за подкрепа на културния център. Ето как коментира новината за неясното бъдеще на „Тракарт” писателят Недялко Славов, автор на романа „Камбаната”:

Не приемам сериозно слуховете, че Археологическият подлез с прекрасните мозайки на дом „Ейрене” ще сменя своя стопанин. Толкова нелепо е подобно предположение. Това невероятно пространство, което от десетилетия е заложено като един от археологическите бисери на града и на България изобщо, бе върнато на света благодарение на един човек. Жорж Трак! Свалям му шапка за стореното. Жорж е знаков културен фактор за Пловдив. Той не само съхрани, консервира и превърна в експозиционно пространство дом „Ейрене”, но и го направи в емблематично място за Пловдив. Жорж остави там и своята душа.

Живея на двайсет метра от подлеза и зная какво направи той за това бижу – това не са само шумните и осветени от прожекторите мигове на представителни събития, миговете на светкавици, публичност и суета, зная и съм го виждал как бос с кофа в ръка, заедно със своите служители, е спасявал мозайките от наводненията в подлеза и е изгребвал ледената вода поради запушените шахти на булеварда, зная как е изграждал всеки метър от това пространство и му е давал живот, зная колко културни събития се провеждат там, какви духовни светила на България и света са присъствали в града само заради Жорж и това магическо пространство.

Искам да кажа за финал. Една културна традиция се изгражда с години, но може да се срути за дни. Никога не съм допускал, че подобно нещо може да застраши дом ”Ейрене”. И още две думи. Има неща, за които си има посочени хора. Жорж Трак е духовният баща на Археологичия подлез. Те просто са неделими един от друг.

Коментари от FACEBOOK