Операта и „Пловдив 2019” наемат склад в Тютюневия град
Сградата, където доскоро работеше магазин „Галеро”, ще се превърне в артистична лаборатория на музикалната институция. Общинската фондация също ще провежда свои събития там
10:00, 06.12.20175226 пъти

от Мария Луцова

Държавна опера-Пловдив и общинската фондация „Пловдив 2019” ще наемат тютюневия склад, където доскоро се помещаваше магазин „Галеро”. Преговорите са на финалната права, а запознати твърдят, че цената, която двете институции ще плащат, е 6 лева за квадратен метър.

Директорът на музикалната институция  Нина Найденова е започнала да оглежда възможните бази в Тютюневия град още през лятото, защото бе ясно, че Концертна зала ще бъде затворена. Водени са разговори и със собственика на „Тотал спорт„ Валентин Драгнев част от помещенията му да се ползват за репетиционни. Идеята била на първия етаж, където е рецепцията, да влезе оркестърът и хорът на Операта, а в голямата тренировъчна зала на третия етаж да работят балерините.  Обсъждан е дори вариант да бъде отворен още един вход откъм двора на сградата,  за да имат самостоятелен достъп артистите.

Точно в този момент обаче се освободила сградата на фамилия Ботушарови и Найденова и екипът й пренасочили интереса си натам. Преди време мен директорката на Операта сподели желанието си да ползва базата за репетиции, но и за откриването на детска школа към институцията.  Найденова и колегите й дадоха старт на проекта си трупата на музикалната институция да се обогати и с талантливи деца на възраст от 4 до 12 години, които под ръководството на творци от Операта да се учат на тайните на музиката, танца, актьорското майсторство  и пеенето.

Общинската фондация „Пловдив 2019” също нееднократно е заявявала желанието си да развива една от основните си програми в Тютюневия град. Рушащият се квартал на цигарената индустрия е част от платформата „Трансформиране”, която е един от стълбовете в програмата на Пловдив-Европейска столица на културата.  Основната цел на проекта „Тютюневият град”  от клъстера „Градски мечти” е забравени и изоставени градски пространства да бъдат трансформирани и преобразени. Там да се случват културни събития, които да популяризират квартала и да фокусират общественото внимание към него.

Само за година в Тютюневия град се случиха поредица от инциденти, които взривиха обществеността в Пловдив, а и в цяла България. Първо почти бе съборен складът на „Ориент Табако” , въпреки че е паметник на културата от национално значение. После пламнаха складовете близнаци на Кудоглу и на ул. „Г.М.Димитров”.

От съображения за сигурност и до укрепването на изгорелите здания  районът от ул. „Иван Вазов” , ул. „Екзарх Йосиф” и „Капитан Андреев” остана затворен. Това се отрази на бизнеса и първият голям наемател – мебелен магазин „Галеро” се оттегли.  Така красивият склад срещу „Тотал Спорт” остана празен. 

Собственик на реставрираното по изключително успешен начин здание е фамилия Ботушарови. Те придобиват имота през 2004 г. и го превръщат в истинско бижу – успешен пример за реставрация, но и за осъвременяване на продстранствата на склада. Вътрешните пространства, които са с обща площ около 5000 квадратни метра, пазят духа на тютюна. Посетителите могат да видят автентичните подове, дървения таван, масивните подпорни греди. Складът отвори обновен през 2007 г., но пожарът в Тютюневия град накара наемателите да се оттеглят.

Сега Операта и „Пловдив 2019” замислят да отново да му вдъхнат живот и да го превърнат в атракция за пловдивчани.

Коментари от FACEBOOK