Надписът на Тит Флавий Котис се мести на площада
Посланието, променило датировката на Античния театър, може да бъде експонирано заедно с бронзова статуя на владетеля, обяви кметът Иван Тотев
08:49, 05.12.20171479 пъти

Надписът на Тит Флавий Котис, открит в края на миналата година в Античния театър, ще краси площад Централен замисля община Пловдив. Това обяви кметът Иван Тотев по време на празника за 135-годишнината на Археологическия музей.

Така ще почетем този управник, както е правено в римската епоха, аргументира се градоначалникът. Тотев стигна и по-далеч в идеите – да бъде изработена бронзова статуя на Тит Флавий Котис, син на Рескупорис, който е заемал всички важни длъжности града. Бил е пожизнен жрец на бог Асклепий, както и първожрец на императорския култ не само за Филипопол, но и за цялата провинция Тракия.

Находката с надписа на Тит Флавий Котис доведе до промяна на датировката на Античния театър. Преди разчитането му археолозите смятаха, че внушителното съоръжение е построено през 116-117 г.н.е, но с откритието датировката бе променена – 90 г.

Още след разкриването на надписа специалистите обявиха, че след като бъдат слепени двете части той ще бъде експониран на Античния театър. Тепърва ще стане ясно къде ще стои текстът: „На човека, който от своите предци е първенец в провинцията, също така трикратен първожрец на провинция Тракия и на градовете в нея, юридически представител на метрополията и отговорник за строителните работи. Който по време на мандата си като първи архонт украси с великолепни сгради родината. Тит Флавий Котис, син на Рескупорис, от трибата (римска административна единица – б.р.) Квирина“.

 

Коментари от FACEBOOK