180 деца и родители украсиха елхата пред Арменската църква
Двама нови стипендианти представи фондация Аракс на предколедното си тържество
18:25, 04.12.2017701 пъти

180 деца и родители се събраха вчера в двора на арменската църква "Сурп Кеворк” в Пловдив по покана на фодация АРАКС, за да украсяват елхата там. Тържеството бе част от Празниците на светлината и надеждата, които продължават в Стария град.

След неделната служба малките палавници получиха благословията на арх. Исаак Бохосян - предводител на арменската епархия на ААСЦ в България. Благият свещеник от храма и владиката приветстваха гостите, пожелаха им здраве, радост и весели празници и с това започна обличането на празничното дръвче с разноцветни топки, гирлянди, ангелчета и еленчета.

Децата едно през друго, със смях и светнали от радост очи слагаха играчка след играчка, докато дървото заблестя във всички цветове на дъгата, засияха златистите му драпериии, подобно на светлината в детските души . 

Една след друга следваха забавни коледни игри - истински празничен спектакъл с десетки еленчета, принцеси и други приказни герои, оживяли около елхата .

Глъчката стихна за малко в залата на Арменски културен дом - Сърах, където председателката на фондация АРАКС - Мариам Гарабедян привества гостите . Тя и съпредседателите на фондацията с радост и заслужена гордост представиха двамата нови стипендианти на АРАКС, с които средствата, които тази организация дари за развитието и образованието на даровите деца, достигнаха 6 000 лева . 

Всички усилия са оправдани, когато каузата е толкова амбициозна и благородна, вече имаме шестима достойни продължители на голямата идея, нашите стипендианти - нашето лице и бъдеще.

Освен представянето на поредния стипендиант, Коледното празненство е време и за представяне на нова книга - още една от традициите на тази фондация . Книжката тази година е „Забележителностите на Армения” в картинки за оцветяване с двуезичен текст. В същото време почетният консул на Армения г-н Ехиязар Узунян и директорът на Арменски културно информационен център Пловдив д-р Ахавни Кеворкян презентираха новата книга на Благотворителния базар на дипломатите в София, където дадоха своя принос за благотворителната инициатива.

С това деловата част беше изчерпана, а малки и големи продължиха забавленията, разказвайки щурите и забавни зимни истории, чрез игрите си. Лакомствата и творчеството са неизменна част от празниците на фондация Аракс .

Тази  част от програмата бе организирана от Мери Сарисян и Сърпухи Каприелян - част от екипа на фондацията, които сътвориха истинска феерия от пъстроцветни меденки, ухаещи на джинджифил и канела, и белоснежни ангелчета с талантливите и вдъхновени хлапета .

За нашите приятели в празничния ден пяха чаровните Симона Пачаджян и Даниела Дердерян от ВФ „Сирун”. 

Времето, прекарано сред приятели, изпълнено с любими занимания и забавни игри, много бързо минава, но оставя прекрасни спомени . И този празник бе забележителен пример как добрината, обичта и приятелството са заразителни и правят чудеса. 

Нека е с Вас божията благословия, малки и големи, приятели. Нека щастие изпълва дните ви до следващия празник, пожелаха организаторите. „Светлина и надежда” продължава своя светъл път в душите на пловдивчани, затова следете програмата на ОИ "Старинен Пловдив" и се забавлявайте.

Коментари от FACEBOOK