Превърнете шофьорите на таксита и автобуси в доброволци за Пловдив 2019
Туризмът скочи от 2 на 15% като дял от икономиката на Ливърпул благодарение на Европейската столица на културата, казва Нийл Питърсън
17:21, 27.11.20171011 пъти

Интервю на Мария Луцова и Руслан Йорданов

Нийл Питърсън е основател и директор на гражданското сдружение Inside Track. Той е един от моторите на Ливърпул – Европейска столица на културата 2008. Питърсън е участвал в съставянето на културния афиш на града, в организирането на програмата за доброволци и в международния обмен на последната британска културна столица на Европа. Миналата седмица Нийл Питърсън бе в Пловдив, където обучаваше доброволците, които ще работят безвъзмездно за града през 2019 г.

 

- Г-н Питърсън, Ливърпул 2008 е пример за една от най-успешните европейски столици на културата, особено по отношение на доброволчеството. Как успяхте да мобилизирате гражданите да се включат в инициативата?

- Ние сме много щастливи, че толкова много хора се изказват ласкаво и разказват за нашата доброволческа програма. Разбира се, Великобритания има чудесна традиция в доброволчеството, но инициативата Европейска столица на културата в Ливърпул беше доста различна.

Трябваше да помислим как да установим нов стил програма. Едно от преимуществата, които имате като попълвате екипа на Пловдив 2019, е възможността да използвате натрупания досега опит, за да направите нещо ново. Това направихме и ние в Ливърпул. Започнахме с малка група от 25-30 човека.

Казахме им: „Ще опитаме нови неща, нови начини на доброволчество“.  Разбира се, направихме и някои грешки, но целта бе всичко да е както трябва за 2008 г. Стресът беше да включим местните хора. Няма значение от коя възрастова група. Реално ние получихме доста голяма доброволческа подкрепа и от по-възрастното поколение – от хора, които имат страст към Ливърпул, такива, които искат да разкажат история.

Да помогнат на града да бъде една невероятна Европейска столица на културата. Беше като да засееш вълшебни бобчета в градината, защото изведнъж нашата доброволческа програма започна да расте и с всяка година ставаше все по-голяма и по-голяма. Пред 2008 г. вече имахме 1000 доброволци в системата. Това, разбира се, е доста голямо число, но сърцевината беше около 200-300 човека. Те се превърнаха в лицето на Ливърул 2008 г.

- Каква беше функцията на това ядро?

- На големите събития те посрещаха хората. Оценяваха събитията – какво свършихме добре и какво можем да подобрим. Ливърпул 2008 реализира един от първите обмени на доброволци с другата столица на културата – норвежкият град Ставангер.

- Как успяхте да привлечете към каузата хората от средното и по-възрастното поколение?

- Едно от нещата, които видяхме в Ливърпул, беше, че хората започнаха да се записват в доброволческата програма без да правим някакви специални събития. Но ако говорим за специфична таргет група, то би трябвало да се намери интересен начин за установяване на връзка с тях – най-лесният и полезен начин е това да се случи на местата, където техните общности се събират.

Или пък малка част от тях да бъде превърната във водеща група и те да вървят напред. Важно е да бъдат разказвани добри и интересни истории в медиите, които да окуражат и други да се включат. При нас по такъв органичен път нарасна доброволческата програма.

- Разказахте, че сте имали симпатично преживяване с пловдивски таксиметрови шофьори, да не би колегите им в Ливърпул да са били активна част от Европейска столица на културата?

- Да, на няколко пъти взимахме такси, което ни развеждаше из интересните места в Пловдив. Бяха много приятелски настроени. Говореха английски. Нещо, което е интересно от доброволческата програма, бе частта „Добре дошли в Ливърпул“.  Една от ключовите ни групи не бяха точно доброволци, а шофьорите на таксита, водачите на градския транспорт.

Екипът на Пловдив 2019 ще направи много добре, ако инвестира точно в тези групи – шофьорите, хората, които работят в баровете, всички, които са в сферата на услугите. Пловдив ми прилича на Ливърпул, защото хората изпитват страст към родния си град. Ако им дадете шанс да покажат този ентусиазъм, прави голямата разлика.

- Какво се случи с доброволците след 2008 г.?

- Две неща има, с които много се гордеем. Едното е, че някои от нашите приятели – следващи европейски столици на културата, използаваха опита на Ливърпул. Второто е, че доброволците ни все още работят по една наша малка програма, включват се и в събитията на други организации.

Тези доброволци сами се наричат „Градските звезди“. Те все още посрещат гостите на града и на различни събития. Разбира се, групата не е толкова голяма. Следващата година – 2018-а, е 10-годишнината от Ливърпул - Европейска столица на културата. Ако дойдете в нашия град, ще ги видите.

- Защо „Градските звезди“?

- Защото те са звездите на града, истинските звезди. Това са първите хора,  които посрещат гостите още от летището, първите са и на големите събития. Отделят от времето си, за да покажат на гостите на града културните събития в Ливърпул, а и самия град. Те са хората, които помагат на туристите да се ориентират в града. Това са истинските звезди.

- Какъв е приносът на Европейска столица на културата към икономиката и културата на Ливърпул?

- Всички говорят много позитивно за Ливърпул след провеждането на събитието, а преди това не беше така. Ливърпул беше разглеждан като проблемен град с висока безработица. Сега хората го виждат като едно приветливо и приятно място. Сега Ливърпул има една от най-успешните уикенд икономики за нощен живот.

Разбира се, не е перфектен, но ако дойдете през 2018 г. в Ливърпул и говорите с хората ,всеки ще сподели, че Европейската столица на културата е променила лицето на града към по-добро.

Една статистика – 10 години преди 2008 г. едва 2 процента бе приносът на туристите към регионалната икономика, а сега е 15 процента. Възможността да включим всички тези емблеми – Бийтълс, футбола, културата, направи успешен проекта и резултатите от него.

Направихме го заедно, каквото е и мотото на вашата Европейска столица на културата. Ето защо е хубаво да бъде видян Пловдив – да се види, че тук наистина има „Заедно“.

- Ще има ли някакви специални събития през 2018-а, за да отбележите годишнината от Европейска столица на културата?

- Да, имаме програма „18 за 18“, с която ще празнуваме заедно. Ще има и конференция, на която ще представим промяната, през която премина Ливърпул през тези 10 години. Прекрасно време е, за да споделим това с Пловдив.

- Европейската комисия реши да извади британските градове, които готвеха кандидатурите си за Европейска столица на културата през 2023 г. заради Брекзит. Как се приема това?

- Помагах на тези кандидати. Следващата седмица трябваше да презентирам пред журито в Лондон избраните градове. Решението е много болезнено за всички кандидати. Надяваме се, че хората ще помислят отново, защото независимо каква е ситуацията, ние все още сме част от Европа.

Нашите приятелства, партньорствата, няма да приключат. Културата е идеалният начин да поддържаме тези отношения. Това е духът на Европейската столица на културата.

- Какви са възможните сценарии?

- Могат да се случат две неща. Единият вариант е Комисията да се съгласи и британските градове да се включат в инициативата като другите градове от държави, които не са членки на Европейския съюз. Другият вариант е вътре във Великобритания да се случи нещо, което да помогне на тези градове, за да останат свързани културно с приятелите си в Европа.

Бях голям щастливец да работя през 2008 г. за Ливърпул и след това да дойда на места като Пловдив. Невероятно изживяване е. Ще бъде ужасно преживяване, ако Великобритания, която допринася за културата на Европа, не участва в инициативата занапред.

- Има ли други щети за културния сектор, които Брекзит нанесе?

- Все още  е рано, все още сме технически в системата. Но притеснението на хората е, че ще има невероятни промени в образованието и културата. Ще бъде по-трудно. Ето защо това решение да бъде сложена точка на участието на нашите градове в Европейска столица на културата е невероятен шок.

Пак се връщам към тезата – ако Великобритания напусне ЕС е едно нещо, но ние не напускаме Европа. Свързани сме културно и искаме да продължим. Да продължим както Норвегия, която е извън ЕС, или пък Сърбия, която все още не се е присъединила. Надяваме се да бъдем заедно в културен и образователен аспект, защото това е много ценно.

- Възможна ли е алтернатива на Европейска столица на културата сред държавите извън ЕС?

- Предполагам, че е възможно при определени обстоятелства. Във Великобритания ние на 4 години имаме подобна инициатива – великобритански град на културата. Това събитие е част от наследството на Ливърпул 2008 г.

То дава възможност и на други британски граадове да фокусират вниманието върху себе си. Но за нас ще е по-добре да можем да продължим с Европа, вместо да правим състезание.

- Въпреки пречките Ливърпул може ли да се включи по някакъв начин в Пловдив 2019?

- Имаме идеи. Ние направихме прекрасна музикална програма в Ливърпул. Имаме идея някои от хората, които учатваха тогава, да дойдат тук. Може би не Бийтълс, но някои от хората в Ливърпул могат да работят с вас.

Аз мога да бъда полезен с работата с доброволците, но и с това как да продължи Пловдив след 2019-а. Щастлив съм, че мога да помогна. Искам да остана свързан с тази инициатива независимо какво ще се случи с Брекзита.

Коментари от FACEBOOK