Най-красивите и опасни риби дебнат в Природонаучния музей (Фотогалерия)
Електрически скат, пирани, мурени и октопод попълниха екзотичната сбирка на пловдивския аквариум
20:56, 26.11.20171952 пъти

Фотографии: Руслан Йорданов

от Мария Луцова  

Скатът прилича на кръгла зелена покривка за маса, но всъщност е един от най-безмилостните убийци под водата. Рибата, която вече може да се види в Природонаучния музей в Пловдив,  използва две изключително опасни оръжия – едното е електрическият ток.

Електрическият скат има в тялото си батерии, с които може да произведе ток до 30 ампера, и напрежение от 8 до 220 волта, с които може да убие сравнително едра плячка.

Другото въоръжение на хрущялната риба, която е роднина на акулата, е голямото жило, което пробожда жертвите й. „От него излизат много израстъци. Целта е като се забие в плячката, да не може да излезе. Има отрова, с която убива плячката си, но в повечето случаи използва жилото за самоотбрана“, обяснява уредникът в музея Ивайло Кутрянски.

Той изучава биология в Пловдивския университет. Преди 4 месеца Ивайло постъпил в екипа като стажант, а вече отговаря за аквариумите в Природонаучния музей.

Уредникът допълва, че повечето инциденти с електрическите скатове се случват, когато някой човек го настъпи. Рибата се среща го има навсякъде, най-вече в соленоводните басейни. Настаненият в Пловдив скат обаче е сладководен. Скатовете достигат до различна големина. Най-големият – манта, достига тонове.  Нашият вид достига до 35 сантиметра.  Скатовете са хищници, хранят се  с малки риби и мекотели, членестоноги.

Електрическият скат е сред последните попълнения в рибната колекция на Природонаучния музей. Сбирката чувствително се обогати,  а в съседство бе открита и зала с макети на риби и земноводни. След електрическия скат, Plovdiv Time представя  и другите най-интересни риби в сбирката на Природонаучния музей:

Паку


Рибата е родственик на пираните, но противно на очакванията не се храни с месо. Предпочита растения. Все пак е всеядна и ако й се наложи, за оцеляването ще яде и месо. Зъбите й много приличат на човешките. Достига до около 40 кг, сравнително големи пирани са. Живеят в Южна Америка и могат да се открият в почти всички реки там – Амазонка, Ориноко, Парана. Любимата им храна са орехи. Знаете колко гъста е амазонската джунгла. Орехите падат във водата и паку се хранят с тях.

Има една легенда. В Южна Америка хората ги наричат „кастраторите“, защото имало случаи, когато местните племена правели ритуални къпания, тестисите на мъжете им заприличвали на орехи, и решавали да си ги хапнат. А със силната им захапка следвала кастрация.

Със зъбите си тези риби могат да счупят черупката на орех. Даваме им цели ябълки и те без проблеми си ги хрупат, посочва Ивайло Кутрянски.   

Интересното е, че макар естественото й обитание да е Южна Америка, след 2010 г. такива риби са намирани в Румъния, Франция, Италия. Предполага се, че някой си ги е отглеждал, но когато му е омръзнало, ги е пуснал в близка река, а паку са много приспособими и са оцелели там.

Мурена


Сред мурените в Пловдивския музей има и стари обитатели, има и новобранци.. Те са вид змиорки и са хищници. Интересното при тях е, че освен външните челюсти имат и вътрешни - фарингеални, с които придърпват плячката. Ядат само месо. Храним ги с рибки, скариди и рядко – със свинско сърце, казва уредникът.

Пираня


Ето ги и пираните, които гледате по филмите. Противно на очакванията, въобще не са толкова агресивни. Тези пирани са малки – достигат до 4 кг. Движат се на групи, но не толкова на лов, а като защита.  Този вид се нарича червена пираня, защото коремът им е леко червеникав.

Имат малки, но много на брой обърнати навътре зъби, които са като кукички. Не отпускат, след като отхапят плячката. Нападат болни животни, попаднали във водата.

Като гледаме филмите и си представяме пираните като изключително опасен вид риба, но всъщност ако трябва един човек да бъде оглозган, вероятно ще са необходими 1000 пирани. Така че опасност не съществува.

Електрическа змиорка


Има два вида органи - за нисковолтов и високоволтов ток. Високоволтовият удря със сила 860 волта. Знаете, че в контакта електрическото захранване е с мощност 220 волта. Все пак добрата новина е, че не може да убие човек, защото амперажът е малък – около 1 ампер. При удар само ще ви разтърси.

„Електрическата змиорка докосна от колегите и той сподели, че усещането е все едно те удря електрошокова палка. Тя използва това оръжие само за самозащита, при това не е необходимо да я докоснете, а само да сте в близост до нея и тя да нанесе токовия си удар. Водата е проводник. Този вид достига до 20 кг. Нашата пловдивска змиорка се храни само с живи риби“, обяснява Ивайло Кутрянски.

Лъвска риба


Има 16 отровни шипа по гърба си.  Няма зъби. Отровата й не е смъртоносна, макар че има регистрирани смъртни случаи при възрастни, болни хора и малки деца. Отровата й е невротоксин, тоест парализира дихателните мускули и причинява проблеми с дишането. Невъзможно е да ви убие, ако сте в добро здраве.

По принцип има начин да се реагира, ако ви убоде. Потапяте мястото във възможно най-горещата вода, която можете да търпите, защото отровата им е белтък, а високата температура разгражда белтъка.

Иначе симптомите на отровата могат да траят максимум няколко дни. По принцип се среща в Индийския океан, разпространила се е и около Карибите, вероятно пренесена с търговските кораби. Понеже е силно инвазивен вид, местните хора са се научили да я ловят и да се хранят с нея.

Протоптерус  – Африканска белодробна риба


Тази риба е изключително ценна като пример за еволюция. Тя диша както с хриле, така и с бял дроб. Живее в Африка. Това реално е междинното звено между риби и земноводни. Придвижва се на сушата с ръкоперки. С тях може да пълзи. Може да оцелее и с месеци на сушата и тъй като й трябва все пак влажност, се заравя в тинята. Хищник е, въпреки че няма зъби. Гълта плячката си – скариди, мекотели, членестоноги, цяла.

Октопод


Октоподът е най-сърдечното животно - има три сърца като две от тях наподобяват хриле и изпомпват кръв, а третото е системното сърце, което изтласква кръвта през тялото. Октоподите притежават синя кръв, защото вместо желязо, имат мед в кръвта.

Те са страшно интелигентни животни. Хищници са и са най-висшият клас безгръбначни. Октоподът на Природонаучния музей в Пловдив е тук от два месеца. Главоногите мекотели имат две очи и четири чифта ръце, и подобно на други главоноги, те са двустранно симетрични. Около устата имат 8 пипала, които са покрити с вендузи

Октоподите имат интересни методи за самозащита. Най-често се спасяват с бързо бягство. Другите им защитни сили включват отвличане на вниманието на противника чрез използването на торбички с мастило или изчезващи крайници.

Всички октоподи са отровни, но само синьопръстенните октоподи са смъртоносни за хората.

Коментари от FACEBOOK