Църквата почита покровителката на майките
Седем прекрасни имена имат празник на 24 ноември. Къщите с малки деца кичат вратите си със медени краваи, за да прогонят баба Шарка
08:25, 24.11.20171452 пъти

Православната църква почита покровителкаjd на майките -света великомъченица Екатерина, на 24 ноември. Житието й разказва, че е живяла при царуването на Максимилиан в Александрия. Нейната майка била християнка, но криела вярата си заради гоненията. Пустинник въвел Екатерина във вярата и красивата млада жена изучила елинската мъдрост.

Едва 18-годишна тя била хвърлена в тъмница, заради смелостта й да изобличава езичеството. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра.

Според преданието, те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Екатерина е измъчвана жестоко, след което я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.

На същия ден почитаме и св. великомъченик Меркурий - войник, скитянин, който пострадал през III век.

Любопитен е фактът, че в района на Пловдив, народните вярвания са, че света Екатерина предпазва децата от болести и най-вече от шарка.Майките с малки деца ставали рано сутрин, месели погача и малко кравайче. Питата раздавали за здраве, а намазаното с мед кравайче очакали на вратата за баба Шарка.

Днес имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Коментари от FACEBOOK