Историческият музей изненада пловдивчани с концерт за орган (Фотогалерия)
След рояла „Petrof“ и чембалото „Sassman“, музеят вече се сдоби и с уникален швейцарски орган „Maag“ благодарение на мецената д-р Камен Кенов
23:16, 12.11.20172137 пъти

 от Руслан Йорданов

Първият концерт с органна музика събра десетки почитатели на класиката днес в Историческия музей в Пловдив. В изпълнение на известния органист Стефан Далчев публиката чу симфонията „Пристигането на Савската царица“ от Георг Фридрих Хендел, Тиенто от VII тон от Луи Клод Дакен, хорала „Само на Господ слава във висините“ от Йохан Себастиан Бах.

Накрая към маестрото се присъединиха цигуларката Милена Вълева и виолончелистката  Магдалена Далчева, за да изсвирят Сюита за орган, виолончело и цигулка от Йозеф Райнбергер.

Стефан Далчев (който е роднина на големия поет Атанас Далчев) се е учил да свири на орган във Ваймар, след което е завършил Международната академия за органисти в Хаарлем, Холандия. Преподавал е орган и чембало в АМТИИ. За съжаление от тази година курсът му в пловдивската академия е спрян. Изнасял е концерти в Берлин, Виена, Лондон, Санкт-Петербург, Прага, Щутгарт и други европейски градове.

„Днес е знаменателен ден за Регионалния исторически музей – вървим към мечтата си да се превърнем в един от културните центрове в Пловдив“, заяви развълнуван директорът на музея Стефан Шивачев.  Поне веднъж месечно там ще се изнасят безплатни концерти с органна музика, а в свободното време ще отвори врати и школа по орган, водена от маестро Стефан Далчев.

Историческият музей вече разполага със завидна колекция от първокласни клавишни инструменти - роял „Petrof“, клавесин (чембало) „Sassman“, а от днес и швейцарски орган „Maag“. Уникалните инструменти са тук благодарение на мецената, дарил над 700 пиана и рояли на музикалните училища и консерватории в България – д-р Камен Кенов. 

„Органът е произведен от „Maag“ - швейцарски концерн за производство на части, танкове, всякакви машини. Един от синовете на собственика на фирмата е бил органист и е направил малка работилница за производство на органи. Тези органи са направени по специална технология така, че да симулират поне 15-20 регистъра.

„Maag“ е произвела 60 органа, които са продавани само в Швейцария“, разказа пред Plovdiv Time Камен Кенов, който преди 37 години е емигрирал в Швейцария. Пловдивчанина го споходил късметът – успял да спаси орган от зала, която подлежала на разрушаване.

„Отидохме и при 40-градусова жега с помощта на двама инженери го разглобихме. Пренесохме го от Швейцария до Историческия музей в Пловдив и за два дни го сглобихме отново“, допълва той. Кенов е внесъл четири органа в страната, три от които се намират в родния му град – другите два са в  АМТИИ и в Католическата катедрала.

Догодина той планира да донесе още два органа и да ги разположи в Църквата на петдесятниците и в Протестантската църква. „Ще направим Пловдив на първо място в страната по органна музика. Пловдив не е град като другите, той е най-старият град на планетата – 8 000 хиляди години история“, категоричен е Кенов.

По думите му органът е символ на западната цивилизация, към която ние сме се устремили. „Една, нация, която иска да се нарича европейска, трябва задължително да се докосне до органната музика. Вибрациите, които този божествен акустичен инструмент излъчва, дават сила на човека да изтръгва дървета“, убеден е меценатът.   

Comments from FACEBOOK