Море от цветя за „Детска китка“ и проф. Делирадева (Фотогалерия)
Гордея се, че съм част от историята на пловдивския хор, заяви оперната прима Соня Йончева
18:44, 12.11.20174949 пъти

от Руслан Йорданов

„Много се гордея с вас и че съм част от историята на хор „Детска китка“. Никога няма да забравя годините с Вас и с г-жа Златина Делирадева, която за първи път откри моя глас. Моето прослушване беше с нея, когато бях на шест години и половина и тя ми каза, че съм контраалт.

Сега всеки път, като пея в ниските тонове, си спомням за Вас и ви благодаря за всичко, което направи за мен. 70 години е голям юбилей, да сте живи и здрави и много Ви обичам“. Това заяви световноизвестната оперна певица Соня Йончева в специално обръщение към славния пловдивски хор, който отпразнува своя 70-годишен юбилей с грандиозен концерт в Дома на културата „Борис Христов“ вчера вечерта.  Залата се оказа тясна да побере благодарната публика и бившите хористи от всички поколения.

Дългогодишният ръководител на хора проф. Златина Делирадева бе удостоена със званието Почетен гражданин на Пловдив. Отличието за 50-годишната й творческа дейност бе връчено от председателя на Общинския съвет Савина Петкова.

Проф. Делирадева, която е обучила над четири хиляди хористи и стотици диригенти, получи и Кристалното огърлие на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България. Хорът бе награден със „Златната лира“ на съюза, а настоящият главен диригент Яна Делирадева бе отличена със „Сребърна лира“. Двете диригентки бяха обсипани с цветя от техните настоящи и бивши хористки и техните семейства.

Хорът е основан през 1947 г. от Атанас Маринкев. „Детска китка“ печели международна известност през 1980-те и 1990-те под ръководството на Златина Делирадева. Досега малкитепевици са осъществили петдесет турнета в 18 европейски страни и над 8000 концерта у нас и в чужбина. Наградите им са безчет.

Днес в хора пеят 120 момичета от 35 пловдивски училища. Празникът бе ознаменуван с двучасов концерт с песни от всички континенти. Като гост-солисти се изявиха китаристът Веселин Койчев, саксофонистът Джеръми Мартин и група „Спектрум“. Специална изненада поднесе издателят Манол Пейков, който изпя „Алелуя“ с момичетата. „Детска китка“ направи и специално изпълнение със свирене на чаши, пълни с вода.

Проф. Златина Делирадева получи поздрави и цветя от президента на България Румен Радев, Министерството на културата, общинската и областните власти и от всички водещи хорове и музикални институции в страната.  

„Златина, ти си човекът, който ме научи на нещо много важно - че най-вдъхновяващ от всички и най-вярващ в успеха трябва да бъде генералът, ако иска армията му да успее. Ти беше сред хората, които ми показаха колко много енергия има в Пловдив и че когато има обща кауза, точно за три дни всички хорове могат да бъдат събрани и да пеят химна на града, а това, повярвайте ми, е енергия“, заяви в поздравлението си зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

„В „Детска китка“ цари една невероятна творческа атмосфера, съчетана с много силно доверие между ръководителите и самите деца. Приятелствата остават за цял живот. През хора са преминали 4-5 хиляди деца, които са заобичали истински стойностната музика. Ние сме възпитали невероятна група от хиляди хора да бъдат достойни граждани на България и света“, отбеляза бившият ректор на АМТИИ проф. Атанас Славчев.

 

 

 

 

 

 

Comments from FACEBOOK