Деца създават мюзикъл в Пловдивската опера
Музикалната институция търси таланти за новата си Академия по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства
11:34, 12.10.2017916 пъти

Любимата на децата г-жа Опера има нова мисия – създаването на детски театър към Пловдивската опера. След като от няколко години тя въвеждаше малчуганите в тайните на музиката, сега има още по-отговорна задача – да ги превърне в артисти с помощта на опитните си колеги. Идеята на музикалната институция е да предложи интересна алтернатива на малчуганите под тепетата и да ги въведе в магията на сценичните изкуства.

Чрез артистични и музикални подходи ще се насочи вниманието на им към градивни творчески дейности, а това е най-сигурната защита от агресията и стреса в детската среда. Госпожа Опера е перфектният домакин в света на музиката. Основна цел на занятията ще бъде малките артисти сами да създават и изпълняват известни детски мюзикъли, които ще бъдат представени пред публика на сцената на Опера Пловдив, разказват от музикалната институция.

С хлапетата ще работят опитни артисти от трупата и заедно те ще творят в реална артистична среда. Малките големи звезди ще участват и в продукциите на операта, където ще си партнират с големите имена от българската музикална сцена. Първото предизвикателство за малчуганите ще бъде участието им в спектакъла „Кармен” и подготовката на коледен концерт.

В Академията на г-жа Опера се провеждат артистични занимания по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства за изготвяне на декори, костюми и реквизит. Там вече работят 40 деца в две възрастови групи -  от 4 до 6 г. и от 7 до 12 г. Занятията се провеждат в Дома на културата „Борис Христов” в специално декорирана вълшебна стая. Уроците по танци и актьорско майсторство са в балетната зала.

Екипът на Операта ще посрещне и приобщи към малката си трупа всички деца, които искат да научат как се прави спектакъл.

Зад проекта стоят опитни музиканти и вокални педагози.  Г-жа Ария е Анна Барбудева. Тя е завършила Музикалната академия и след това специализира в Германия.  Има богат сценичен опит като солист на Старозагорската опера и множество емблематични роли от Кармен, Мими и Адина, до Церлина и хубавата Елена. Барбудева има издадени и 2 самостоятелни албума. Преподавала е оперно пеене в АМТИИ. Директор е на конкурса „Пълдин” за млади оперни певци.

В одеждите на г-жа Балет  влиза Галина Гешева, която е възпитаник на Държавно хореографско училище-София. Висшето си образование получава в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство- Пловдив със специалност балетна педагогика и режисура. В момента е балерина в Държавна опера-Пловдив и преподавател по класически танци в НУМТИ "Добрин Петков".

Г-жа Сцена е режисьорът Росица Костова. На пловдивската публика тя е позната със спектакъла "Травиата Колекция", адаптираната версия за деца на "Вълшебната флейта" на Моцарт, интерактивното представление с музика на Вивалди "Четирите годишни времена" и мюзикъла "Мечо Пух" на Ал. Йосифов.

Преподавателят в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Надежда Кузманова пък ще води децата в света на изпълнителското изкуство. На нея е отредена ролята на г-жа Пиано.

 

 

 

Comments from FACEBOOK