Посланикът на Мароко си взе дух пазител от Пловдив
Закия ел-Мидауи се срещна със зам.-кмета Александър Държиков за съвместни проекти
17:02, 09.10.2017871 пъти

Дух пазител на дома, изработен от царевична шума, и ръчна свещ с цвете поучи за подарък посланикът на Кралство Мароко в България Закия ел-Мидауи.  Тя посети Улицата на занаятите в Стария град и разгледа с интерес занаятчийския център Бакалова къща, където майсторите й показаха тънкости от българските занаяти.  

След любопитната разходка в Пловдив дипломатът се срещна със заместник-кмета по култура и туризъм инж.  Александър Държиков.  Поводът за визитата бе представянето на новия посланик на Кралство Мароко и  обсъждането на съвместни културни инициативи, които да бъдат подкрепени от посолството и от почетното консулство и които биха могли да влязат в културния афиш на Община Пловдив през следващите 2018 и 2019 г.

„Между Република България и Кралство Мароко съществуват дългогодишни ползотворни връзки и сътрудничество в областта на образованието и икономиката. В резултат на изградените приятелски взаимоотношения и активното партньорство между Посолството в София, градът Пловдив и с активното съдействие на Почетното консулство на Мароко в града под тепетата вече са реализирани няколко интересни инициативи, съвместно с Регионалната занаятчийска камара в града“ разказа почетният консул Светослав Глосов. Една от тях е била свързана с представяне на традициите в занаятите, втората – с представяне на мароканското филмово изкуство, а третата с представяне на мароканската кулинария – една от най-известните и популярни кухни по целия свят.

„Двете държави имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, почивка на планина и богато културно-историческо наследство. И в двете държави различните етноси съжителстват в мир и разбирателство от векове. В 12 - вековната история на Мароко двата основни етноса – араби и бербери никога не са имали конфликт“ подчерта Нейно Превъзходителство г-жа Закия ел-Мидауи. Тя заяви своята категорична готовност да продължи линията на сътрудничество и активно партньорство от страна на Посолството в сферата на културата. „Вратите на посолството са широко отворени. Готова съм да продължа създадената традиция от моята предшественичка и да работя още по- активно в посока да покажем най-доброто от богатството на културно-историческото наследство на Мароко в Пловдив и на Пловдив в Мароко.“ каза още Н.Пр. посланик Закия ел-Мидауи.

По време на срещата беше постигната договореност за няколко конкретни стъпки – участие в Международния фолклорен фестивал в Пловдив, организиране на изложби на реципрочна основа, продължение на инициативите по линия на РЗК – Пловдив, както и за следващи действия в областта на културния обмен между Посолството в София и Община Пловдив, със съдействието и участието на Почетното консулство в Пловдив.

Коментари от FACEBOOK