Здравният министър откри бижуто на Медицинския университет в Пловдив
Проф. Николай Петков и ректорът проф. д-р Стефан Костянев прерязаха лентата на първия Университетски информационно-технологичен център у нас
16:40, 09.10.20173842 пъти

от Руслан Йорданов

Здравният министър проф. Николай Петров и ректорът на Медицинския университет в Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев откриха тържествено днес единствен по рода си Университетски информационно-технологичен център. 

„Радвам се да бъда заедно с Вас на Вашия празник. Доколкото проучих нещата, такъв център се прави за пръв път в България, така че вие давате прекрасен пример и вдигате още по-високо летвата на Медицинския университет в Пловдив.

Освен обучението по медицина, няма друго, което да се радва на такъв интерес не само в страната, но и от чужбина. Поздравявам Ви за това и Ви уверявам, че вие в голяма степен ще предопределите бъдещето на здравеопазването в България. Нека вървим заедно”, заяви министър Петров.

„По западната номенклатура това е Welcome Center. Всички знаем, че материалното е преходно. Само тогава, когато материалното се съчетае с духовното по хармоничен начин, то се превръща в артефакт от нашия живот. Затова градежът на читалища в миналото, на църкви, училища и на университетски сгради днес, е най-добрата инвестиция в бъдещето. Това не минава без следа, това остава!”, подчерта проф. д-р Стефан Костянев. 

Инвестицията на Медицинския университет възлиза на 3,2 млн. лв.. С нея е преобразено и лицето на университета от страната на бул. "Васил Априлов". Грозните метални конструкции и павилиони вече са в историята.

Университетският информационен център е единствен по рода си в цялата страна. Той ще предоставя нови информационни услуги на българските и на чуждестранните студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите.

В сградата са обособени три функционални звена. Първото ще предоставя пълна информация за стъпките на адаптация на новоприетите студенти. Второто е за административни услуги, където ще се извършва консултиране и подготовка на документи, необходими за МВР, здравни застраховки, банки и други. Третото специализирано звено ще обслужва и подпомага студенти в неравностойно социално положение.

В модерния архитектурен комплекс се намират и двата вече функциониращи центъра –Информационен център и Център за кариерно развитие, както и Учебен отдел на Ректората. Тук са и административните офиси на Факултета по медицина и на отдела „След дипломно обучение“.

В просторната сграда има зали за презентация, информационни и приемни зали за обслужване на студентите, каса, книжарница и интернет-кафе. Центърът ще работи така, че всичко в него да се случва на едно място – за максимално улеснение на студентите в административните процедури.

Сградата е построена само за осем месеца. Проф. Николай Петров разгледа и Симулационния тренировъчен център, който е най-големият комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България. Министърът на здравеопазването остана впечатлен от виртуалната операционна и модерните медицинска апаратура в МУ.

Коментари от FACEBOOK