Филм със силно пловдивско участие се бори за „Оскар“
„Слава“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е българското предложение за наградите на Американската филмова академия
09:49, 14.09.2017742 пъти

Филмът „Слава“ на пловдивско-софийския режисьорски тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева е българската номинация за „Оскар“.

Модерната социална притча ще се състезава в 90-ото издание на наградите на Американската филмова академия за чуждоезичен филм. Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев е избрала заглавието между 10 филма, които отговарят на условията на Академията и са заявени от продуцентите си за участие. Първите места в класирането на Националния филмов център са заели "Слава" с 14 точки и "Безбог" с 10 точки. 

За по-малко от година след излизането си „Слава“ спечели“ десетки награди от кинофестивали по света. 35-годишния режисьор и сценарист Петър Вълчанов е син на големия пловдивски художник Вълчан Петров. Негов съавтор е съпругата му Кристина Грозева.

Сюжетът на филма е вдъхновен от нашумелия преди години случай, в който кантонер от гара Курило намери чанта с 3 млн. лв. на релсите и предаде на органите на реда.  Главната женска роля играе актрисата Маргита Гошева, която съвсем наскоро се присъедини към трупата на Драматичен театър Пловдив.

В филма участват и актьорите Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и други. 

Коментари от FACEBOOK