Уникален проект полага грижи за възрастните хора в Пловдив
Купуване на храна и лекарства, водене на лекар и прегледи, охрана на дома – предлага безплатната програма „SOS! Час внимание!“
14:51, 13.09.20171605 пъти

от Руслан Йорданов

 „Доскоро излизах много рядко от вкъщи, защото пътуването с автобуси в Пловдив е много трудно. Сега вече през ден съм на разходка и кафенце“, казва Соня Кискинова, пенсионирана учителка. Преподавателката с 25-годишен стаж в училище „Петър Ченгелов“ се движи трудно заради тежко заболяване на костите.

През 1989 г. тя заминава за Ангола, където преподава в местен университет и педагогическо училище. Над 30 пъти се разболява от малария в африканската държава, което води до нейното обездвижване.

„След като се поболях преди 12 години, социалните ми контакти намаляха. Не можех да излизам“, казва тя. Благодарение на новата социална програма „SOS! Час внимание!“, реализирана съвместно от БЧК, Община Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги“ и компания „Трафик“ Соня отново се чувства равноправен член на обществото.

 „Благодарна съм на доброволците на БЧК и „Трафик“ - непрекъснато ме посещават, създават ми разнообразие. Ходят в библиотеката и ми взимат оттам книги, защото, знаете, един учител без книги не може да живее. Излизаме на кафенце в градина, сядаме и си приказваме. Събираме се с други хора в неравностойно положение“, разказва пенсионерката.

Социалните работници купуват лекарства и хранителни продукти и ги носят в дома й. „Много е важно на един човек в неравностойно положение да му се повдигне духа. Да разбере, че той не е по-различен от останалите. На нас ни липсва топлота. Не чувстваме, че сме желани в обществото, но това вече не е така. Който е измислил програмата, да е жив и здрав“, категорична е Соня.

За Кискинова се грижи Ангелина – доброволец с голям стаж в БЧК. „В Червения кръст имаме натрупан опит в помощ на възрастните хора.  Хубавото сега е, че в програмата са включени важни институции, но най-важното звено са доброволците“, казва тя. Ангелина допълва, че доброволческата й дейност се подхранва от желанието да бъде полезна на хората в нужда. „Искам да им дам от своите сили. По този начин се чувствам жива. Щастлива съм, че помагам  и ще го правя, докато имам сили“, заключава тя.

„Идеята за програмата „SOS! Час внимание!“ възникна през последните години, особено след миналата зима, която беше доста тежка в Пловдив. Доста ресурси мяха мобилизирани да оказват помощ на нуждаещите. Тази програма ще обърне внимание на най-уязвимите - самотните възрастни хора“, заяви кметът на града Иван Тотев.

Пилотният проект започна в район „Централен“, но общинското ръководство изрази надежда той да бъде разширен и в другите райони догодина. „Това, което правим в Пловдив, трябва да послужи за пример на другите градове, и догодина се надявам да я разширим“, отбеляза той. 

Областният секретар на БЧК в Пловдив Таня Георгиева заяви, че въвеждането на иновативната услуга стъпва върху предишната кампания за помощ на самотните възрастни хора в селата от областта, която се осъществява от Червения кръст и „Трафик“.

Програмата не е само за задоволяване на жизнения минимум – купуване на храна и лекарства, но и облекчаване на самотата на възрастните хора в големия град и изваждането им от  безпомощното състояние, обясни Георгиева.

На нуждаещите се е на разположение кол-център, който работи 24 часа в денонощието. На телефон  0700 147 44 хората могат за заявят своите проблеми  и нужди, след оценка от екип им се предоставя разнообразна помощ - социални консултации, закупуване на храна и лекарства срещу рецепта, водене на личен лекар, придружаване до болницата, транспорт при изписване. Възрастните хора ще бъдат оборудвани с паник–бутон и медицински бутон.

„Важен аспект от „SOS! Час внимание!“ е сигурността на възрастните хора. На тях им се осигурява охрана – на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Ще могат да подават сигнал по телефона до патрул, ще имат и денонощна връзка с органите на реда“, посочи зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на клиента пред институциите, посещение в домовете. Ще се провежда и превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.

Заедно с това периодично доброволческите екипи ще осигуряват измерване на кръвно налягане, лекарски прегледи, водене на електронно досие, в което са вписани – близки, нужди, потребности и др.

 

„Създаваме социална програма, което да запълни липсващото звено в българското здравеопазване. Имаме много болници и те работят добре, но за съжаление липсва грижата за възрастните хора по домовете, и за болните, които имат нужда от гледане и наблюдение“, каза директорът на университетската болница „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

„Убеден съм, че ние трябва да бъдем социално заведение и по тази причина осигуряваме напълно денонощна помощ за всички нуждаещи се в Пловдив и областта. Ние ще приемаме безотказно в болницата пациентите, които са доведени от екипите на БЧК и „Трафик“. Ще имаме ангажимент в нашето спешно отделение да приемаме абсолютно всеки, да направим диагностика, след което пациентът да бъде върнат за домашно лечение или да бъде хоспитализиран“, допълни той.  

„SOS! Час внимание!“ действа от началото на август след решение на Общинския съвет. Вече са обслужени 32 случая от специализираните мобилни екипи, които включват социален асистент, шофьор и по двама доброволци.

„От името на БЧК искам да изразя благодарност за партньорството и доверието. Наистина смятам, че нашата организация в Пловдив има много опит и експертиза в подпомагането на уязвимите групи. Те винаги ще бъдат до вас. „Вие давате добър пример. Надяваме да се мултиплицира проектът не само в Пловдив, но и в цялата страна“, подчерта д-р София Стоименова, главен секретар на Червения кръст. От името на БЧК тя връчи благодарствен адрес на Община Пловдив. Таня Георгиева посочи, че програмата е отворена и за нови партньори. Очакваме бизнесът да откликне на потребностите на възрастните хора в Пловдив“, изрази надежда секретарят на БЧК-Пловдив.   

Коментари от FACEBOOK