Виртуозен цигулар кани пловдивчани на концерт
Светлин Русев и корейската пианистка Йоръм Сон откриват фестивала Дни на музикатата в Балабановата къща с рецитал на 17 септември
16:29, 12.09.20171190 пъти

Харизматичният български цигулар Светлин Русев покани любителите на класическата музика в Пловдив на своя съвместен концерт с корейската пианистка Йоръм Сон. Виртуозът публикува кратко видео-обръщение в интернет. С рецитала на Русев и Сон на 17 септември от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов” ще се открие есенното издание на Осмия Международен фестивал  Дни на музиката в Балабановата къща. Те ще изпълнят произведения на Моцарт, Бетовен, Григ, Сарасате и други композитори.  

Светлин Русев започва своето обучение по музика в ранна възраст като ученик на майка си, която е преподавател в музикалното училище на неговия роден град Русе. През 1991 е приет в Париж във Висшата национална академия за музика и танц. През 1994 единодушно и с пълно отличие получава Първа награда по цигулка и по камерна музика.

Светлин Русев печели многобройни награди на редица международни конкурси (Индианаполис, Лонг-Тибо, Мелбърн…) Признат е за Откритието на 2000 от ADAMI на фестивала Мидем в Кан. През 2001 получава Първа награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

Светлин изпълнява със забележителна виртуозност и дълбочина широк репертоар, който обхваща творби от барока до съвременната музика. Известен е с изпълненията си на славянски композиции и е един от изтъкнатите пропагандатори на българска музика. Затова не е изненада неговото избиране през 2006 за Музикант на годината в България.

През 2007, отново в България, той е отличен с наградата Кристална лира, която се връчва от Министерството на културата.
Светлин Русев редовно бива канен като гост-солист на различи оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, сред които Националният оркестър на Франция, Филхармоничният оркестър на Френското радио, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Букурещката филхармония Джорде Енеску, оркестрите на Румънското и Българското радио, Президентският оркестър на Анкара.

Сътрудничи с диригенти като Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Жан-Жак Канторов, Джон Акселрод и много други. Свири в най-големите концертни зали, сред които Болшой Театр, Сантъри Хол, зала Плейел, Франкфуртската Алте опер, Центърът по изкуства в Сеул и др.

Като камерен изпълнител си партнира с Мюнг-Вун Чунг, Жан-Марк Луисада, Николай Знайдер, Владимир Менделсон, Гари Хофман, Сунг Вон Янг и др. Заедно с челиста Франсоа Салк и пианистката Елена Розанова сформират триото Русев – Салк – Розанова.

През 2005 заема поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2017 и на Оркестъра на Романска Швейцария. Професор е по цигулка в „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” в Париж, а понастоящем в и в Консерваторията в Женева. Свири на цигулка „Страдивариус” от 1710 г. („Camposelice“), предоставен му от Nippon Music Foundation.

Коментари от FACEBOOK