11-годишна пловдивска художничка и испански поет правят обща изложба
Българските приказки на Венета Павлова се срещат с „Пътуващи стихове“ на Уго Карвахал на 22 септември под тепетата
09:34, 12.09.20171414 пъти

На 22-ри септември в резиденция “Тракийски стан“ в Пловдив от 18.30 ч. ще се открие съвместна изложба под надслов “Заедно можем всичко“.

Ще се представят творби от изложбaта “Приказки от България“ на 11 годишната Венета Павлова, които пътуваха до Първото българско неделно училище „Родина“ в испанския град Малага по случай  на честването на 24 май - празника на българската писменост, по покана на Асоциация „Малага-България“ 2010  и  “Пътуващи стихове“ на испанския поет и склуптор Уго Карвахал, с когото малката художничка Венета се запознава в гр. Малага в Европейската нощ на музеите 2017г. и получава възможността за първи път да се докосне до специфичните ритми и звучене на испанската поезия.  

На 22  септември  Уго Карвахал ще гостува за първи път в Бъглария и ще сподели с пловдивската публика своите пътуващи стихове от гостуването му в различни градове по света.  Г-жа Мими Линева, представител на Асоциация “Малага-България 2010“, ще разкаже и представи изложените и наградени детски рисунки от III конкурс “Моят любим герой от българска приказка или книга от български автор“ на ПБНУ “Родина“ – гр. Малага към Асоциация “Малага-България 2010“, който се организира по идея на д-р Радка Георгиева, с участието на г-жа Мими Линева и г-жа Гълъбина Първанова.

Дата 22 септември не е избрана случайно.  Денят на Българската независимост ще бъде портал за културен обмен между градовете Пловдив,  Малага и Марбея.  Изложбата ще представи, възроди и популяризира българските приказки, нарисувани от младата художничка Венета Павлова, и ще им позволи свободно да пътуват по света, съпровождани от мелодичните стихове на Уго Карвахал.

Изложбата ще се открие в  18 часа в двора на резиденция „Тракийски стан“ в Стария град със специалното участие на 12 годишния Даниел Йотов - гайдарче от ансамбъл „Родопчани“, които ще зарадват публиката с избрани тракийски хора.

Събитието до 20 часа ще продължи в приятната компания на домакините, които ще предложат на гостите селектирано вино от избата на „Старосел“.

Асоциация „Малага-България 2010“  е организация с нестопанска цел, създадена през 2010 г., която работи за обединяването  на българските граждани и  пълноценното им интегриране в  испанския  обществен и културен живот. Осъществява различни дейности, свързани с образователни и културни проекти. Създава в гр.Малага Първо Българско неделно училище „Родина“, чийто образователен процес е признат от Министерството на образованието, младежта и науката на Република България.

По думите на председателката на асоциацията г-жа Петранка Костадинова – „Наша цел е запазване на идентичността и българските традиции, популяризиране на  българския бит,  култура и изкуство. Организирахме състав за български народни танци наречен „Български ритми“.  Cътрудничим с други асоциации и институции, насърчавайки междукултурния обмен“.

 

ПловДивен

Следващата седмица ще празнувам своя седемнадесети август,

следващият месец ще започна своето осемдесето десетилетие,

след предишния ми живот,

е време за страната на съдбата,

това е моята безценна воля.

Бих искал да плувам в покоя на ранното слънце на(д) Черно море,

да открия мъдростта на София

и древните хълмове на Пловдив.

Вечери с вино и рози,

рандеву с изящните изкуства,

думи и усмивки се сливат

накрая в приятелски спомени.

 

Уго Каше Карвахал

Коментари от FACEBOOK