10 цитата от творчеството на Паулу Коелю
„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят”
08:30, 24.08.2017943 пъти

от Паулина Гегова

Паулу Коелю е роден в Рио де Жанейро. Любовта си към писането открива още в ученическите си години, която родителите му не одобряват. Поради тази причина той се отдалечава от тях, показвайки все повече бунтарския си дух. Именно той кара родителите му да го изпратят три пъти в болница за душевно болни, където е подложен на различни видове терапии, включително електрошокова.

По-късно се записва в правно училище, но прекъсва. Започва да се движи в хипарски среди, на свободомислещи хора, които го приемат такъв какъвто е. Пише статии, текстове на песни и стихове. През 1974 г. е арестуван за кратко заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда заплаха. След тези неприятни преживявания Коелю започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно заема поста художествен директор в CBS, но през 1978 г. изненадващо е уволнен.

След тези неволи Паулу Коелю се жени и извървява Пътя на Сантяго, което го вдъхновява да напише и първата си книга – „Дневникът на един маг”. През 1988 г. написва най-известния си бестселър „Алхимикът”, която е най-продаваната книга на португалски език за всички времена. С нея звездата му изгрява, а последвалите заглавия също се открояват и заемат почетно място в световната литература. Едни от най-популярните му романи са „Алхимикът”, „Захир”, „11 минути”, „Вероника решава да умре” и други.

Представяме ви десет цитата от творчеството му, които го направиха любимец на читателите.

„Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта.”

„Съществува език, който е отвъд думите! Ако успея да разгадая този език без думи, ще успея да разгадая и света.”

„Съществуват два вида глупаци - едните се отказват да направят нещо, защото са били заплашени, а другите мислят, че заплашвайки ще постигнат нещо.”

„Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.”

„Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.”

„Напоследък много хора се отказаха да живеят. Не се отегчават, не плачат, просто стоят в очакване да мине времето. Те не приеха предизвикателството на живота и животът повече не им отправя предизвикателства. Ти рискуваш да станеш като тях, съпротивлявай се, посрещни смело това, което ти поднася животът, не се отказвай.”

„Когато често се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като станат част от живота ни, започват да се опитват да го променят. И се сърдят, когато не правим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае как другият трябва да живее живота си, но всъщност никой не знае как трябва да живее своя собствен.”

„Защото така както реките не забравят, че целта им е морето, по същия начин и приятелството не забравя, че единствената причина да съществува е да прояви любовта си към ближните.”

„Когато срещаме някого и се влюбваме в него, имаме чувството, че цялата вселена е на наша страна. Но ако нещо не е както трябва, отнема ни се всичко! И чаплите, и далечната музика, и вкусът на устните му. Как е възможно да изчезне толкова бързо красотата, появила се само преди минути? Животът е много бърз, запраща хората от небесата в ада само за секунди.”

„Хората трябва да осъзнаят, че никой не играе с белязани карти, понякога печелим, друг път губим. Не се надявай да ти върнат нещо, не се надявай да признаят усилията ти, да открият гениалността ти, да разберат любовта ти. Не се колебай да приключиш с даден етап. Не от гордост, некадърност или надменност, а защото той просто не се вмества повече в живота ти. Затвори вратата, смени диска, почисти дома си, изтупай праха. Престани да бъдеш този, който си бил, и се превърни в този, който си всъщност.”

Коментари от FACEBOOK