Коко Шанел – едновременно обожавана и отричана
„Не знам защо жените искат всичко онова, което имат мъжете. Нали жените имат и мъжете”
08:28, 19.08.20171803 пъти

от Паулина Гегова

Тя е любимият дизайнер на поколения хора. Тя е била красива, силна, независима, обожавана и едновременно с това отричана заради сексуалната си провокация. Работата и интелектът й я превръщат в икона в модната индустрия, а заради откритите й връзки с жени я упрекват. Сама е казвала не веднъж, че не се интересува какво мислят хората за нея, защото и тя не мисли за тях.

Коко Шанел е французойката, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи.  Нейната философия, стремежът й към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, й отреждат важно място в развитието на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание Тайм я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век, единствения представител от света на модата в класацията.

Габриел Шанел, както е истинското й име, прекарва детството си в приют за сираци, защото когато е на 12, майка й умира от туберкулоза, а баща й заминава в чужбина, за да си намери по-добра работа.

На 18-годишна възраст напуска сиропиталището, започва самостоятелен живот и работа в местна шивашка работилница. Докато работи там Шанел се запознава с плейбоя и милионер Етиен Балсан и скоро след това между тях започва любовна връзка, като Балсан я глези с луксозен живот – диамантени бижута, дизайнерски дрехи, приеми на елита на тогавашното френско общество. По това време тя започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота й. През 1913 година отваря първия си магазин, в който продава богат асортимент от палта и модерни шлифери, но бизнесът й там не просъществува дълго, тъй като магазинът се намира в сърцето на Париж и наемът за него е огромен. Типично за Шанел провалът я амбицира още повече и тя е убедена повече от всякога, че ще успее.

В периода преди Първата световна война Шанел среща Артър „Бой“ Капел, който доскоро е бил най-добрият приятел на Етиен Балсан. С негова подкрепа Коко се сдобива със сграда и финансови средства, за да открие втория си магазин в област Бретан. Известни френски актриси носят нейни шапки, което й помага да си извоюва име в света на модата. През 1913 година Коко представя първата си дамска спортна колекция в бутика си в Дювил, където по време на започналата война са се преместили голям брой парижанки.

Шанел дава нов живот на материи като жарсе, които преди това са били смятани за дрехи за бедни хора. Стилът й често буди асоциация с образа на младите момичета от Бурните Двадесет – 20-те години на 20-ти век, които са били самоуверени и често се държали предизвикателно към установените обществени норми. Нейните клиентки са момичета, демонстриращи своята независимост с нов външен вид и държание – с къси поли и прически, използване на големи количества грим и козметика, с пиене на коктейли и пушене на цигари на обществено място. Прочутото сако на Шанел, превърнало се в икона, е само по себе си един малък свят в модната философия на дизайнерката. Кройката на сакото го различава от традиционното, тъй като конструкцията на ръкавите е от три части. Това си остава най-отличителният му белег и запазена марка на дизайнерката, заедно с ръчно изработените шевове, тежките метални копчета и металната верига в основата на сакото.

Освен дрехите, така и парфюмът на Коко се превръщат в разкошна придобивка за всяка жена. Шанел №5 е първият парфюм, в който се смесват няколко аромата. Това я прави тотален новатор в света на модата и козметиката, а империята й и до днес е една от най-големите.

Представяме ви десет цитата на Коко Шанел:

„Не губи време да удряш по стена, надявайки се да се превърне във врата.”

„Истинското щастие не е скъпо. Ако се налага да платиш за него прекалено скъпо, значи то е фалшиво.”

„Има хора, които имат пари, има и богати хора.”

„Най-хубавите неща в живота са безплатни. Вторите най-добри неща са страшно скъпи.”

„Няма нищо по- лошо от самотата. Самотата може да помогне на мъжа да осъзнае себе си, но разрушава жената.”

„Всяко превъзходство по правило води до изолация.”

„Разкошът трябва да бъде удобен, иначе това не е разкош.”

„Не разбирам как една жена може да напусне дома си без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не знаеш, може би това е денят, в който ще срещне съдбата си. И е най-добре да бъде колкото се може по-хубава за нея.”

Н”е знам защо жените искат всичко онова, което имат мъжете. Нали жените имат и мъжете.”

„Парфюмът е невидим, незабравим, главен моден аксесоар. Той оповестява появата на жената и продължава да напомня за нея, когато тя си е отишла.”

Коментари от FACEBOOK