Българин си тръгна с 2 млн. и световна титла от Сиатъл
Геймърът Иван "MinD_ContRoL" Иванов и неговият отбор Team Liquid спечелиха гранд финала на The International 2017 по Dota 2 пред погледите на пет милиона зрители
19:31, 13.08.20172081 пъти

Българският  геймър Иван "MinD_ContRoL" Иванов стана световен шампион и първият български електронен спортист-милионер, прибирайки се у дома с около 2 милиона лева след триумфа си в Сиатъл, САЩ (след таксите). Неговият отбор Team Liquid   се наложи над силните китайци от Newbee в гранд финала на The International 2017 по Dota 2, побеждавайки с 3:0 игри опонента си. Това е най-големият турнир по електронни спортове в света с награден фонд от почти $25,000,000, като за победителите отиват почти $11,000,000.

Иван, наред с играчите от отбора си, не отстъпи с впечатляващи отигравания и спечели както уважението и MVP (най-полезен играч) признанието от своите колеги, така и любовта на публиката - над 5 милиона души по целия свят едновременно гледаха финала в реално време, а 17 000 души скандираха името на отбора в KeyArena, където се проведе шампионата.

От администрацията на българската фейсбук страница за Dota 2 първи поздравиха шампиона: „Ванка, горди сме с теб, братле! Радваме се, че те познаваме и ти пожелаваме да продължаваш да се представяш все така блестящо и занапред. Честито!“

Електронните спортове вече са сред най-скъпоплатените - наградният фонд на турнира The International 2017 отстъпва единствено на първенството по тенис в Уимбълдън и задминава най-елитните състезание по голф, крикет,  лека атлетика и колоездене. 

Коментари от FACEBOOK