Белозем стана Монмартр за една нощ
Френският фестивал в пловдивското село мина с изложба, концерт на класическа музика, поетични рецитали, вино и смокини
17:08, 13.08.20171165 пъти

Вечер на френската култура - с изложба,  класическа музика, четене на поезия и проза, вино и смокини,  всичко това на фона на фотоизбожба,  се състоя в пловдивското село Белозем, организирана от известния галерист Ганю Ганев-Ганди.

В двора на семейната къща на Ганди се стекоха хора от Белозем и близката околност, от Пловдив и чужбина.

Ганьо Ганев -Ганди  привества гостите с малко известният факт, че Белозем освен селото на щъркелите е  и селото на цигуларите - 15 цигулари и лютиери са родени там. Той благодари за комфорта, който местната администрация предоставя  на артистичните  му прояви.

На свой ред кметът на Белозем Иван Тачев заяви, че  всичко, което прави Ганди, разнася името на Белозем, на Раковски и на България по света. Той припомни, че  селото  е населеното място с най-много художници на глава от населението .

"Белозем не е непознато име в Европа. През 2005 г. получихме приза европейско село на Белия щъркел. Всичко, с което светът свърза Белозем, е пропито с духовност, екология и култура", добави кметът Тачев.

Домакинът Ганди представи Божидар Стрехин, който освен зам.-кмет по културата на Раковски, е и забележителен музикант.

В изложбата на открито бяха представени творби на пловдивчанката Лили Кючукова, спътница в живота на френския скулптор Ален Роа, на известния художник Тоню Цанев, живеещ в село Гранит, на Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Димитър Добрев, Иван Генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

Литературно-поетичната програма откри  френският писател Даниел Грьоние, който прочете последните  няколко страници от дневника си, в които описва преживяванията  от престоя си в Белозем. "Най-напред  са доброто и хубавото, и тогава красивото може  би ще дойде"- бе есенцията от пърформанса му.

Стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев допълваха лежерната съботна вечер по френски маниер.

Изненадата дойде в края, когато зам.кметът Божидар Стрехин взе кларинета, а кметът на Белозем облече народна носия и заедно с мъжката певческа група от селото внесоха балкански колорит на феста.

Коментари от FACEBOOK