Невероятни цитати от невероятни филми
„Няма по-жалка гледка от ампутирания дух. За него няма протези.” – „Усещане за жена”
08:23, 10.08.20171857 пъти

от Паулина Гегова

Книгите не са единственото творчество, което предоставя на хората мъдрост, чувство за вина или радост. Същото влияние съвсем спокойно могат да постигнат и качествени кино продукции, които не гонят просто голяма гледаемост и разбиване на бокс офиси, а се стремят да се откроят като продукции, които да оставят следа и след големия шум по излизането им в кината.

Такива филми са рядко срещани в наше време, но затова пък имаме огромен набор от по-стари, в които да открием това, което търсим – сила, надежда, отчаяние, равносметка за света и собствените ни действия.

По-долу ви предоставяме точно такива избори – някои сурови, други романтични, но всички искрени, плод на нечие развинтено въображение и развит интелект.

„Животът е като кутия бонбони. Никога не знаеш какво ще ти се падне.” – „Форест Гъмп”


„Няма по-жалка гледка от ампутирания дух. За него няма протези.” – „Усещане за жена”


„Когато пръстът сочи Рая, глупакът гледа пръста.” – „Невероятната съдба на Амели Пулен”


„Някои хора чуват вътрешните си гласове и живеят с това, което са чули. Такива хора полудяват или се превръщат в легенда.” – „Легенди за страстта”


„Надеждата е нещо добро, може би най-доброто от всичко на света. А нищо добро не умира! Въпросът е дали да се вкопчиш в живота или в смъртта.” –„Изкуплението Шоушенк”


„Всичко, което трябва да решим е какво да правим с времето, което ни е дадено.” – „Властелинът на пръстените”


„Има неща, които трябва да се направят и човек ги прави, но никога не говори за тях. Не се опитва да ги оправдава. Те не могат да бъдат оправдани. Човек просто ги прави.” – „Кръстникът”


„Исках да тегля куршума на всяка панда, която не иска да се чифтосва, за да запази своя вид. Исках да отворя крановете на петролните танкери и да залея всички тези френски плажове, които никога няма да видя. Исках да дишам дим. Исках да унищожа нещо красиво.” – „Боен клуб”


„Ако искаш хората да те чуят, вече не е достатъчно да ги потупаш по рамото. Трябва да ги удариш с чук по главата и изведнъж ще забележиш, че те напълно внимават.” – „Седем”


„Когато човек с пушка срещне човек с пистолет,онзи с пистолета е мъртъв-стара мексиканска поговорка” – „За няколко долара повече”


„Прочуеш ли се, ставаш център на внимание и хората започват да търсят начин да те съсипят.” – „Да откриеш Невърленд”


„Знаеш ли, брат'чед, кое отличава хората от животните? Алкохолът. Нито едно животно не пие.” – „Двойникът”


„Само от добър приятел става качествен предател.” – „Вчера”


„Няма никаква лъжица” – „Матрицата”


„Когато човек се научи да пие чай от празна чаша или да гледа как камъка расте, тогава и само тогава той е в пълна хармония със себе си и със заобикалящия го свят.” – „Шогун”


„Искам да се приключи с това. Искам го. Уморен съм, Шефе. Уморен съм да бъда на пътя, самотен като лястовица в дъжда. Уморен съм да си нямам приятел с когото да съм...за да ми казва къде отиваме, от къде идваме или защо. Но най-много съм уморен от хората, които са лоши един с друг. Уморен съм от цялата тази болка, която чувствам и чувам по света... всеки ден. Има твърде много от нея. Тя е като парче стъкло в главата ми... през цялото време. Можеш ли да разбереш?”  - „Зеления път”


„Какво е имало преди Големия взрив? Е, нямало е преди, защото преди Големия взрив времето не е съществувало. Времето е резултат на разширяването на самата Вселена, но какво ще стане, когато Вселената спре да се разширява и действията се насочат в обратна посока? Какво ще бъде естеството на времето? Ако Теорията на струните е вярна, значи Вселената притежава девет пространствени измерения и едно времево измерение. Можем да си представим това в началото, всички измерения са били вплетени заедно и по време на Големия взрив три пространствени времена, които познаваме като височина, широчина и дълбочина и едно времево измерение, което познаваме като време, са се разгърнали. Другите шест останали миниатюрни заедно. Ако живеем във Вселена от уязвими измерения, как различаваме илюзията от реалността? Времето, както го знаем, е измерение, което върви само в една посока. Но какво би било, ако едно от допълнителните измерения не е пространствено, а времево?” – „Господин Никой” 


Коментари от FACEBOOK