Старият град меси хляб за Петковден
Традициите повеляват на трапезата да се поднася курбан чорба, сарми и овче месо, а домът да се поръсва със светена вода
11:59, 11.10.20172150 пъти

Фотография: Хлебна къща

Хляб с наричане за здраве и благоденствие ще месят в Хлебната къща в Стария град на 13 октомври от 18 ч. Това ще се случи в навечерието на Петковден – деня, в който Българската православна църква почита празника на преподобната Параскева (Петка) Търновска.

Ще си говорим за една от покровителките на българския народ и за позабравените традиции, свързани с този ден, казват домакините, които са превърнали старата фурна в архитектурния резерват в привлекателно за туристите място.

Според вярванията на Петковден се месят колаци и се наричат на света Петка. На обредната трапеза се поставя курбан чорба, сарми и овче месо, а домът се поръсва със светена вода.

Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник, разказват от Хлебната къща.

Comments from FACEBOOK